Thursday, August 5, 2010

---589km Balin---

Minden rosszra fel voltunk készülve Bali-ba menet, turista-áradatra, drágaságra, zsúfoltságra. Persze turista sok van, de valahogy kevésbé zavaró ez itt, egy olyan helyen ami fel van rá készülve. Beszippantja a turistákat, elvésznek. Meg úgy is áll hozzá az ember agyilag, hogy lesznek, sokkal rosszabbul bírom mikor olyan helyen jelenik meg valaki rajtunk kívül, ahol nem számítok másra. Az árak meglepően olcsók, olyan mint a legeldugottabb keleti csücsökben volt.

körforgalmi buddha

Egy valamire nem számítottunk: a kultúrára. Idáig sok szépet láttunk, de emberi kéz alkotta dolgokból finoman szólva is alul voltunk kínálva. A buszon teljesen rátapadtunk az ablakra és csak ámultunk. Minden sarkon egy szobor, minden ház egy külön szentély. Hihetetlen, hogy lehet két, egymástól 25 km-re lévő sziget, ennyire más. Külön országgá kéne nyilvánítani.
Ubud-ot tettük meg székhelyünknek, innen fogunk mindenfelé menni, végre egy helyen több ideig..Egésszen pontosan 1 hétig. Jól jön egy ilyen 3 hét után.

Első nap csak gyalog, így is van mit nézni. Minden új mondom. Ez a hindu vallás valahogy jó a léleknek, kellemes látvány, és jó az illata is. Valahonnan mindig száll füstölő, kis pakkokban virágszirmok, rizs elszórva mindenhol. Minden háznak saját szentélye, saját kiskapuja, örző-védő szobrokkal. Emberek szépruhában, néha imádkozva. Kis patakparton, Banjan-fák tövében. Ezek a fák is megérnek egy kis kitérőt. Hatalmas óriások, sok lelógó gyökérrel, kis falukban központi hely, van mindig egy kis házikó rajta és előtte imádkozik a nép.

ilyen kis pakkokkal van tele minden, good luck!

viragszirom is mindenhol van


isten hozott idegen
belebotlottunk ebbe az ünnepségbe is


meg ebbe a felvonulásba 

Van egy piac is itt, igazi anarchia uralkodik. Kiabál mindenki, minden eladó, mindent bevetnek, hogy vegyél. Itt egy tanmese egy vásárlásról:

-Buy, buy??

-No, no

-cheap, cheap, morning price, were are you from?what do you want?(mindez 2 mp alatt)

-nothing, thanks

-Sarong? (helyi viselet, jó kis cucc, régóta akarunk)


-how much?


-300.000 rupia, give me good luck.

-elfordulok


-170.000


-nevetek, 20eze.


-ő nevet, you try to bankrupt me

- 30?

-100.

-megyek


-okok 50.


Így megy ez, végül 30 ért vittük.

nusi a sűrűben





ejj
 
ubudi festőművészek egyike bepózolt nekünk

piac
 
morning price?

Többi napon robogót béreltünk, itt már automatát adnak, sokkal jobb. Bár a közlekedés elég durva, a Denpasar körüli körgyűrű olyan sűrű tele motorosokkal, hogy igazi tanulmány benne haladni. Rendőrökkel is volt dolgunk (átmentem egy helyen ahol nem kellet volna), de hosszas huzavona után csak egy figyelmeztetést kaptam...Az utak jók, de annyi van belőlük, hogy egyszerűen nem lehet megtalálni azt amelyiken szeretnél menni.


 tipikus halászhajó

Elmentünk Kuta híres turistadzsungelébe, nem csalódtunk benne, tényleg sok-sok kilométeren keresztül egymást érik a boltok. Nem is azért mentünk. Én szörföztem itt egy bemelegítőt, hideg Sydney-i  vizek után felüdülés volt, hullámok is szebben törtek sokkal mint általában Bondi-on.

mindenhol sárkányoznak, kis falukban csak kikötik egy karóra és  ott lebeg egész nap


Nem is töltöttünk ott egy szörfözésnél több időt, lementünk inkább a déli félszigetre, legendás hullámokat és szikla szélén álló templomokat nézni.


Uluwatu az egyik ilyen hely. Egy kis lépcsőn lehet lemenni a „faluba” ami tényleg csak a szörfözésről szól. Innen tovább le sziklavájatokban a partig, ahol egy nagy sziklahasadékból lehet elindulni a víz felé. A hullámok lenyűgözőek. Hosszasan törnek, öröm nézni őket.

Az Uluwatu-i szűkület




mindenki lesi a vizet

Másnap vissza is mentünk, be kell mennem nekem is, addig innen el nem megyek. Végül nem Uluwatuban, hanem kicsit arrébb PadangPadang-ban szörföztem, hullámok kicsit barátságosabbak voltak ott, de így is életem legjobb szörfözése volt. Annyira kellemesen jönnek, hosszasan balra törnek, pont tökéletes nekem, simán el lehet őket kapni. Lehet, hogy az is közrejátszik, hogy egy jó deszkával mentem, nem az utcán talált 20 éves darabbal.

surfin` heaven



Itt a félsziget végén, a szikla legtetején van Uluwatu temploma is, végig húzódik a sziklákon, tele van majommal és percenként jönnek a turistacsordákat szállító buszok. Majmok agresszívak eléggé, mindent visznek ami mozdítható. Nusit is betámadták még egy másik helyen úgyhogy oda be sem mentünk.


majompofa


gentleman

Tirta Gangga a Vízi Palota


sárkányogolok


sziklába vájt templom

sziklába vájt Nusi



Itt Ubudban minden reggel esett az eső, aztán mikor odébbmentünk elállt. Pedig mikor a hegyekbe indultunk reggel nem sokat tettünk volna rá, hogy csak negyed óráig fog esni.


Errefele egy kevésbé forgalmas utat választottunk, élvezet is volt rajta menni. Körbe rizsföldek, erdők, feljebb mandarinligetek. Fent a gerincen megy az út, több város is fekszik rajta, kilátás minkét oldalra elég pazar. Vulkán van tóval az egyik oldalon, oda mentünk le. Itt Balin már nincs kegyelem, a legeldugottabb faluban is valaki, vagy inkább valakik el akarnak neked adni valamit. Rögtön kérdezik, hogy honnan vagy, aztán mondják hogy van egy barátjuk onnan. Itt a tó kietlenebb oldalán például egy hullát akartak megmutatni nekünk minden áron amelyik nem bűzlik. Ezt minden sarkon elmondta valaki, nagyon szatírikus. Olyan érzése van az embernek, hogy ezt a pár mondatot tudják angolul (verárjufrom, dedbodinotsmell, duyúvántuszíí?).Nem akartuk látni. Helyette inkább felmentünk kicsit a hegyre megnézni a lávát. Fentről jól látszik, hogy merre folyott, kis dombot ki is került, azon kívül tarolt mindent, még most is csak fekete kő minden arra.

rizsfíling


Batur Lake vízébe mossa

csávó nagyon eredetinek tűnt, így vettünk tőle képet

erdő mélyén

 láva lány

kedvencünk az Ondé-Ondé, kívül szezám, belül mogyoró

és a végén egy kis gyufa..



No comments:

Post a Comment