Tuesday, July 20, 2010

--- A szomszéd sziget mindig zöldebb ---

A hajóút hosszú volt és hangos. 15óra töménység. Mellettem folyamatosan a padlóra csúltak, gyereket nyúztak a hátunk mögött, mindez a business osztályon, ahova kerültünk. Nem ide kértük a jegyet, de felzavartak minket. Lent a zúzdában nem volt kegyelem, hegyén hátán az emberek, csirkekecskenagyszekrény. Így érkeztünk reggel 6-ra Flores szigetére.

we bridge the nation

 
pakoljak a cuccainkat, Flores bekoszon a hatterben
 Mesélek egy kicsit Flores-ről. Ezen a szép zöld szigeten minden van mi szem szájnak ingere. Hatalmas hegyek, vulkánok, zöldellő rizsföldek, fekete és fehérhomokos partok korallal fűszerezve. Emberek aranyosak, még nem kapta el őket a turista kizsákmányolási láz, ami Bali fele majd egyre erőteljesebb lesz. Öt féle nyelvet beszélnek itt, minden régióban mást. A falusi emberek szülei még saját istenségekben hittek, de ma már be lettek oltva kereszténységre. Jól áll nekik különben és ők is meg vannak vele elégedve, köszönik szépen. Hosszú busz utakra is bőven van lehetőség, keleti végből nyugati végig majdnem 600km úton, és nem az a gyors tempó, de erről majd később.




A sziget neve a viragbol ered, ki gondolta volna
ez a kis leny pedig egy mangahős kis segitoje

Első hely ahova megérkeztünk egy kis családi házikó volt három bungalow-val. Szánk egyből mosolyra állt, 3 méterre a parttól, kis kuckó bambuszból, szúnyoghálós ággyal, lazulós erkéllyel. Banánfák és pálmák burjánzanak, szomszédba a rizsföldre néz a kisablakunk. Házigazda angolul beszél, feleség meg mosolyog szépen. Reggelitől kicsordul az ember könnye. Első nap palacsinta mézzel és gyümölcssali ala mangó, papaya, avokádó (tetején külön a banán hálistennek). Part feketehomokos a vulkán miatt. Közelben van egy pár zátony, ki is mentünk gyorsan. Nekünk nagy élmény volt, de különben a 90%-a halott a koralloknak, azért szép halak akadnak.

a csábito ágyak

pálcika házikonk
komoly  volt nagyon. semmi bohockodás
Másnap reggelre a házigazdánk felhívta a csónakos haverját és kivittek minket a szemben lévő szigetre. Bokánkat már előre lefostuk és nem is csalódtunk. Korallok élnek és virulnak, halak színesednek egyrecsak. Hatalmas kék tengericsillagok, meg még nagyobb tüskések, fura sünök. Olyan csigák amilyeneket eddig csak a kirakatban láttam. Szigeten már hófehér a homok, pár pálma, és egy kis falu a fehérségben, cölöplábakon, csak a határáig mentünk el, mert rendreutasítottak hogy Nusika fürdőrucija ide kevés lesz. Így átvágtunk a másik oldalra, megtaláltuk a kútjukat, nénikkel pacsiztunk, szikláztunk, majd a másik oldalon belebotlottunk a parton egy méretes Nautilius-ba. Nekem ez a nagybetűs csiga (tudjuk persze hogy ez nem is csiga hanem egy rák meg polip egyvelege).Csodáltuk sokáig, majd otthagytuk. Nem viszünk el mi semmit.

onnan jovunk






szétesett a csillagom nagyon, bal kezeben a söröskorsot figyeld



halaszfalu a semmi kozepen

focipalya az tenyleg mindenhol van


mangrove

idaig cipeltem

a fenseges peldány




Este hal rizzsel és zöldségek. Frissen facsart levek. Ultraegésséges. Kértem egy kis pálmabort, de páleszt kaptam kókuszból, ezek persze nem tudják, hogy pálinka ez és Arak-nak hívják. Esténként szakadtunk a röhögéstől, a gekkó mit tud, azt hallani kell. Mint egy kádas műanyagkacsa mikor megnyomod, csak még egy kis fing effekttel tán.
Két nap volt itt, kaptak kalocsai paprikát ajsziba.

 mindenhol ezt nyomjak a kolkok, kiprobaltam, tenyleg isteni..

esti latkep a bungalow-bol

egy kis snapszer vacsi elott

talaloskerdes: mi ez?
szerintunk egy alma amire ranott egy bab
keremszepen az nem trukk, ez ilyen tenyleg!!



4 comments:

  1. Ggggggyönnnnnyörűűűűűű, folyik a nyálam, annyira irigyellek titeket!!!!

    csóközön

    ildike

    ReplyDelete
  2. na, a fenti csöppögős (:) komment után én egy egészen szilárdat teszek., fantasztikus a képeket nézni, közel hozzátok a világot! és éltetitek az emberben a reményt, hogy minden lehetséges! remélem beszámoltok majd róla milyen szerelmeskedni ilyen pálcikaházikókban, szunyoghálós álomágyakon :)

    ReplyDelete
  3. szia kata itt bé, majd beszámolunk oké
    majd dániát te is hozhatod közelebb

    ReplyDelete
  4. Én még szilárdabb leszek: Szimplán kapjátok beeeeeeee!!! :D
    Mindjárt itt hagyok csapót, papnét!

    Aztán a keleti végénél vigyázni ám a komodoi varánuszokkal!!!

    Csak a kiváncsiság végett, hogyé adnak egy pálcikaházas estét kajával?

    ReplyDelete