Friday, July 23, 2010

---Szelíd motorosok---

Valahogy sosem kerültem eddig szorosabb kapcsolatba bárminemű motorral. Így kissé furán éreztem magam, mikor elvittem a robogónkat egy próbakörre, de nemsoká már Nusival a hátam mögött róttuk a kilométereket.

Flores a helyszín még mindig, annak is a közepe, fent a hegyekben, egy Bajawa nevű városka. Innen megyünk felfedezni a környék tradicionális falvait. Rengeteg van itt elszórva. Némelyik kissé turistásabb, a főúttól messzebb lévők meg jobban elhagyatottabbak. Sokszor még Indonézül sem beszélnek (csak ilyen olyan tájszólásokban), ami nekünk igen fájó, mert már perfektül köszönünk és számolunk. Egyik ilyen falu Wogo. Nem a legeldugottabb, de kezdésnek jó lesz.  Sehol senki nem volt, csak disznó álkapcsok lógtak a házak falán fürtökben. Beljebb merészkedtünk és megtaláltuk az embereket, mindenki a vízelvezető árkot ásta. Hangulat kitűnő, folyik a pálmalötty, mindenki ott van, nagypapitól a kisgyerekekig. Annyira meg sem lepődtek rajunk, eddig mindig nagyobb feltűnést keltettünk, de hát ez van, utazási irányunkkal egyenes arányban nő a turisták száma. Egyik asszonysággal szóba elegyedtünk, bevitt a házba is, kérdezgettük, válaszolt.

Wogo

nő szarongban

pacha mama

a betonjárda már a kormány műve


a kereszténység is betette a lábát..

Délutánra annyira belejöttem a robogózásba hogy még élveztem is, főleg mert a nap is kisütött és kis utakon kedvünkre lazulhattunk vele. Falunkon keresztül fel le, felhőbe be-ki. Belebotlottunk egy kávéüzembe is, elmutogatták, hogy is készül a kopi arabica flores.

kávészárítás a vulkán-fűtötte talajon



nem fociztam már fél éve legalább, kéne

védőangyalunk: csőrike

píszforáll

boci, nusi, moci

útfélen



fakitermelés

két nap alatt egyszer sem sikerült megpillantani a csúcsot



Találtunk egy vízesést is, de a legjobb dolog az út végén várt minket: egy vulkán forralta patak. Fürdeni csak egy ponttól lehet benne, ahol egy kisebb hideg patak belefolyik. Hát az a hőmérsékletek orgiája kérem. Jobbomon perzsel, másik oldalon meg hűt, majd megfordulok és fordítva. Nagy találmány.

hőmérsékletek orgiája

Másnap reggel útra kelünk, hosszú az út. 10 óra busz, 1 alvás, 8 óra hajó (integetés Komodónak), 1óra busz, 2 óra várakozás, 9 óra busz, 2 óra hajó, 2 óra busz, 1 óra busz, fél óra hajó. Itt is vagyunk Gilin, majd jelentkezünk!

No comments:

Post a Comment