Sunday, July 18, 2010

---Kupang és a többiek---

Átlépve indonézába rögtön megütött a változás szele, a faluk rendezettebbek, nincs öldöklő harc a buszért, és a kutyák is húsosabbak. Már az első kisvárosban is van ember, aki elbeszél pár szót angolul.
Nézzük is meg közelebbről ezt az Indonéziát kérem! Tudta-e ön, hogy ez a Föld legnépesebb muszlim országa? És azt hogy több mint 700 nyelvet beszélnek, mégis megvan bennük az egység?  És mit tud a drága olvasó a történelmükről? Megkísérlem ezt egy kis versikében összefoglalni.

Nagyon régi időkben is lakott volt e sziget
Még kis hobbitok is nyertek itten teret
Hinduk népe vonta egységgé e nagy kört
De az Iszlám vallás erős és nem kér sört
Ígyaztán a buddháknak maradt Bali
Szumátrának, Jávának, többinek meg Ali
Szandálfa és fűszer a Hollandusnak kellett
Betette a lábát, másnak több se kellett
Vittek mindent szépet s jót szerte a világba
Ennek is vége már de rím nem jut több ide na

E kis kitérő után kanyarodjunk vissza hozzánk. Egész napos utazás után estére megérkeztünk a kis hegyi faluba Soe-ba. Egy jót aludtunk itt, egy kis oktogon alakú bungalowban. 

nusika és az európai konektor

Soe


köszi még nem


Útközben Indonézül tanultunk és a helyi slágerekből művelődtünk, egy megállónál levesre is meghívtak, tényleg kedvesebbek itt a népek. Azért még oldódnunk kell, nem megy ez olyan gyorsan. Főleg így, hogy nem egy könnyű országgal kezdtünk. Soe nem egy látványos hely, sőt eddigi tapasztalataink alapján ebben a térségben ilyen nincs is. Nincsenek itt ezeréves épületek, csak lepukkant utcák és kíváncsi tekintetek. A helyiek egyébként nagyon mosolygósak, én vagyok a miszter, Nusi a miszisz. Ezt üvöltik a gyerekek utánunk akármerre járunk kelünk.



héé miszter

Innen irány Kupang, a térség fővárosa. Nem sokban különbözik Dilitől. A mikroletet bemónak hívják ezentúl és dizájnjuk is változott kissé. Nyugati szlogenek, metál színpompa, hip-hop na meg jézuskrisztus hódít itt. Azért az első mecsetek is megjelentek napnyugtakor, szól a müezinből az ének.

bemo

legfinomabb szörp, autóknak. tehát:benzinkút

mogyorós nasi

közfürdő, nem vállaltuk

miszisz






A sör csak nem akar olcsóbb lenni valamiért, pedig azt igérték.
Szállásunk viszont igen olcsó(2000ft, két éjszaka, kettőnknek), ámbár elég minimál…ablak nincs, a fürdőszoba meg egy wc és mellette egy kocka amiben víz van. Viszont nem messze van hozzá egy bár, ahol ingyen mérik a wifit. Valamint az éjszakai piac is egy köpésre található. Talán ez az első dolog, amit igazán megszerettünk. Nem éreztük, hogy mindenki többet mond árban mint a helyinek, nem néztek agyon minket, jó érzéssel lehetett nézelődni mindenfele. Az egész utcát lezárják mikor lemegy a nap, kitódulnak az árusok a kis kocsijukkal és kezdődik az élvezet. Mindenhol wok-okban forgatják a rizst, a nyers halra rámutatsz és már sütik is. Van itt még rántott tükörtojás, iszonyat jól kinéző turmixok (amikből nem merünk inni), kagylók és még sok olyan dolog amit nem tudnék megmondani. Mi ettünk egy adag reszelt kókuszt, chilivel és valami szósszal, kis sült halakat mogyoróval, meg rántott dolgokat. Ezek nem felismerhetőek, de nekem sikerült ráharapnom egy berántott banánra… Hamár itt járunk, akkor bejelentem, hogy lassan eljön az a nap, mikor eszek egy banánt, kizárólag saját szedésűt…elég jól lógnak bevallom.

halak a pácban

fűszeres kókuszreszelék chilivel

nevetnek a palik, visszautasíthatatlan

Másnap kimentünk egy közeli szigetre  (Semau). A kijutás alkudozások sora, ezt már most unom.
A szigeten robogóval vittek el minket a kisherceg vulkánjaihoz. Az iszap bugyog belőlük különböző méretű krátereket képezve. Innen egy beach-ig mentünk el, ahol búvárkodást ígértek még Kupangban az informátoraink, de a víz megint zavaros a nagy szél miatt.


ez kérem egy lumpur

kisherceg vulkánja

Innen gyalog mentünk vissza a csónakig, pár helyi falut keresztezve. Találunk egy forrást ahol a falusiakkal vettünk egy jó kis fürdőt.




itt még jézus krisztus hódít


Este megint a jó öreg éjszakai kajáldákhoz mentünk és megsüttettük eddigi legjobb halunkat.
Nusi hamarosan beszámol erről.
Most pedig irány Flores és az igazi vulkánok!

No comments:

Post a Comment