Tuesday, September 14, 2010

--- maláj kaják overall ---

Hagyományokhoz híven ismét összefoglaljuk egy ország ételeit, ahogy mi láttuk.
Íme:
Sok fedés van az Indonéz kajákkal. Lényeges különbség, hogy itt többféle kultúrák kajái találkoznak. Legelőször is ugye a Kínai. Vegyük sorra ezt.
Leves nem egy hiánytermék, akárhol is van az ember. Kis kocsikban készítik és 5 másodperc alatt összedobják. Sok tészta az alap, néha csak úgy mellé. Egyik leves specialitás a Laksa, amit várostól függően mindig máshogy készítenek el és mindenhol azt állítják, hogy az övék az eredeti. Nekünk talán a kuchingi ízlett a legjobban. Ebben hosszúmetélthez hasonló tészta van, rák, zöldségek, tofu és sáfrányhoz hasonló ízvilágú (szerintem) a leve, erősen megborsozva.

reggeli eddmegleves

Laksa ala Kota Kinabalu

Laksa ala Kula Lumpur

Mee goreng, ropogós szirmokkal

Tészták maradtak, többféle formában.
Van egy tojásburokba bújtatott tészta (vagy rizs), ez a pataya. Rejtélyes, hogy hogyan készítik olyan vékonyra a tojást.
Tengeri kaják itt is jók, bár kicsit sokat kérnek értük. De amikor előtted bbq-zzák a frissen fogott halat, az azért nagyon tud ütni.

Laza halsütés egy parkolóban

méretes tarisznya

ennyi marad belőle

rák és polip nyárson

Lehet enni aztán az utcán mindenfélét kisütve és pálcikára szúrva. Legrosszabb dolgot így sikerült enni. Sült csirkeseggeket. Valaki szerint az a legjobb, püspökfalat. Tévednek.



Édesség. Palacsintájuk elsőosztájú, különféle színes sütik vakítanak éjjel. De az igazán különleges dolog az az általuk Maláj fagyinak hívott csoda. Jégdara, különféle színes zselés gumibogyók, édes kukorica, sűrített tej, egyéb édes levek és gyümölcsdarabok. Ezeket aztán lehet variálni orrbaszájba. Igen jó egy forró napon..ja és úgy 60forint egy kehely. (nusi vagyok és külön kiemelném a White Lady nevű csodát! Bár ez inkább ital mint fagyi, de pontosan mégsem eldönthető. Édes jeges levében úszkálnak az ananász-, lychee- és barackdarabok, csodásan egyensúlyozva az édes és savanyú birodalma között. Abszolút nyertes!)


ne tévesszen meg senkit, a Pau általában sós (csirkés, disznós, zöldséges), néha édes, akkor babos vagy lótuszos, esetleg kukoricás


vattacukor előre csomagolva

tavaszi háromszög



Nusi kedvence: a white lady

Talán Italokban a legerősebb Malájzia, hamár nincs nagyon alkohol, legalább ebben élvezkedhet az ember... Mindenféle levet árulnak az utcán, nagy tartályokban, jegesen. Extrajól esik napközben.
Plusz ráadásként mindenféle gyümölcsből shaket csinálnak. Kukorica ital a legjobb, madártejes beütéssel, otthon is bevezetjük az tuti.


fúú ezek a levek már most hiányoznak..
nem olyan műanyagok mint ahogy kinéznek



Utcai kajahelyek mellett, a legnépszerübb a nagy centrumok. Sok sok asztal középen, körbe a helyek. Onnan rendelsz maganak amit jónak látsz, csak az asztalszámot kell megmondanod. 

Legyen is elég ennyi, most jöjjönek a képek.


Rhamadan piac

tojásos hajtány, zöldségekkel, csirkével

mindenki várja hogy lemenjen a nap

sült tofu


Kínai


Sajnso a nevét elfelejtettem, de ez Kota Bahru speckó kajája:a kék rizs, kókuszreszelékkel, csirkével, nyakonöntve mogyorószósszal

10 mp egy kávé

tojáslepény paradicsomos chiliszósszal, sárgaborsóval



madárfészek aranyáron

No comments:

Post a Comment