Hagyományokhoz híven ismét összefoglaljuk egy ország ételeit, ahogy mi láttuk.
Íme:
Sok fedés van az Indonéz kajákkal. Lényeges különbség, hogy itt többféle kultúrák kajái találkoznak. Legelőször is ugye a Kínai. Vegyük sorra ezt.
Leves nem egy hiánytermék, akárhol is van az ember. Kis kocsikban készítik és 5 másodperc alatt összedobják. Sok tészta az alap, néha csak úgy mellé. Egyik leves specialitás a Laksa, amit várostól függően mindig máshogy készítenek el és mindenhol azt állítják, hogy az övék az eredeti. Nekünk talán a kuchingi ízlett a legjobban. Ebben hosszúmetélthez hasonló tészta van, rák, zöldségek, tofu és sáfrányhoz hasonló ízvilágú (szerintem) a leve, erősen megborsozva.
reggeli eddmegleves
Laksa ala Kota Kinabalu
Laksa ala Kula Lumpur
Mee goreng, ropogós szirmokkal
Tészták maradtak, többféle formában.
Van egy tojásburokba bújtatott tészta (vagy rizs), ez a pataya. Rejtélyes, hogy hogyan készítik olyan vékonyra a tojást.
Tengeri kaják itt is jók, bár kicsit sokat kérnek értük. De amikor előtted bbq-zzák a frissen fogott halat, az azért nagyon tud ütni.
Laza halsütés egy parkolóban
méretes tarisznya
ennyi marad belőle
rák és polip nyárson
Lehet enni aztán az utcán mindenfélét kisütve és pálcikára szúrva. Legrosszabb dolgot így sikerült enni. Sült csirkeseggeket. Valaki szerint az a legjobb, püspökfalat. Tévednek.
Édesség. Palacsintájuk elsőosztájú, különféle színes sütik vakítanak éjjel. De az igazán különleges dolog az az általuk Maláj fagyinak hívott csoda. Jégdara, különféle színes zselés gumibogyók, édes kukorica, sűrített tej, egyéb édes levek és gyümölcsdarabok. Ezeket aztán lehet variálni orrbaszájba. Igen jó egy forró napon..ja és úgy 60forint egy kehely. (nusi vagyok és külön kiemelném a White Lady nevű csodát! Bár ez inkább ital mint fagyi, de pontosan mégsem eldönthető. Édes jeges levében úszkálnak az ananász-, lychee- és barackdarabok, csodásan egyensúlyozva az édes és savanyú birodalma között. Abszolút nyertes!)
ne tévesszen meg senkit, a Pau általában sós (csirkés, disznós, zöldséges), néha édes, akkor babos vagy lótuszos, esetleg kukoricás
vattacukor előre csomagolva
tavaszi háromszög
Nusi kedvence: a white lady
Talán Italokban a legerősebb Malájzia, hamár nincs nagyon alkohol, legalább ebben élvezkedhet az ember... Mindenféle levet árulnak az utcán, nagy tartályokban, jegesen. Extrajól esik napközben.
Plusz ráadásként mindenféle gyümölcsből shaket csinálnak. Kukorica ital a legjobb, madártejes beütéssel, otthon is bevezetjük az tuti.
fúú ezek a levek már most hiányoznak..
nem olyan műanyagok mint ahogy kinéznek
Utcai kajahelyek mellett, a legnépszerübb a nagy centrumok. Sok sok asztal középen, körbe a helyek. Onnan rendelsz maganak amit jónak látsz, csak az asztalszámot kell megmondanod.
Legyen is elég ennyi, most jöjjönek a képek.
Rhamadan piac
tojásos hajtány, zöldségekkel, csirkével
mindenki várja hogy lemenjen a nap
sült tofu
Kínai
Sajnso a nevét elfelejtettem, de ez Kota Bahru speckó kajája:a kék rizs, kókuszreszelékkel, csirkével, nyakonöntve mogyorószósszal
10 mp egy kávé
tojáslepény paradicsomos chiliszósszal, sárgaborsóval
madárfészek aranyáron
No comments:
Post a Comment