Saturday, October 9, 2010

Buddhák és templomok

Dél-laoszból észak felé vettük az irányt, egyenesen a fővárosba. Köszönhetően az alvóbusznak kipihenten érkeztünk meg reggel, nem úgy mint amikor egy éjszakát átutazva, kissé kifacsarva szállsz le a buszról. Olyankor oda a napod.
Így viszont szállásfoglalás után mehettünk is a Buddha parkba, ami a várostól 25km-re fekszik, és tele van hatalmas szobrokkal. Ezt a helyet kb 50 évvel ezelőtt egy szerzetes hozta létre, aki örömét lelte abban, hogy óriási szobrokat készít, majd egy helyre zsúfolja őket. Legnagyobbra a 40m-es fekvő Buddha sikeredett, de van itt minden, például egy hatalmas „alma” (mások szerint tök), aminek a belsejében kalandozva eljuthatsz a pokoltól egészen a mennyországig. A park a Mekong partján fekszik és szemben ott mosolyog Thaiföld, de oda majd csak később megyünk.

virágtea a reggelink

sajnálatosan nem volt mivel gongatni 

Bálint a pokolba merészkedett

negyven méter

idősebbnek tűnnek a szobrok, pedig csak 50 évesek

b súgja b-nek

Buddha-csúszda


igen veszélyes mutatvány, kérjük ne próbálja ki otthon!




Vientiane-ben nem időztünk sokat, csak ezt az egy napot, mert úgy hallottuk északon sokkal érdekesebb helyekre bukkanhatunk. Hopp, másnap ismét busz, és reggeltől estig masszív karszthegyek között kanyarogtunk, döcögtünk. Azzal a merész kijelentéssel éltem akkor, hogy nekem eddig a laoszi táj a kedvencem a síkságból meredeken emelkedő hegyeivel, és ezt azóta sem vontam vissza. Sőt, később csak megerősíteni tudtam. De ne rohanjunk annyira előre, következő célunk Luang Prabang volt, Laosz egykori királyi fővárosa, mára a világörökség része.

laoszi csipke csoda

hegyi népek, itt bizony nincs olyan meleg

Ez a bájos város a Mekong és a Nam Khan folyó közé ékelődve terül el. Építészetileg meghatározó az egykoron gyarmatosító franciák hatása, néha az ember már-már Európában érzi magát, és ezt csak tovább erősíti a baguette reggeli. Turistákból szinte több akadt mint a helyiekből, főleg ha az ember közeledik az éjszakai piachoz, ahol tobzódhatsz a portékák között, valamint olcsó az étek, de sajnos nem volt a legfinomabb. Szerencsére rábukkantunk egy indiai étteremre, ami egy kis változatosságot hozott az életünkbe (ételünkbe), köszönjük.
Luang Prabang híres még templomairól, akadnak köztük több száz évesek is, de a legfontosabbat egy hegy tetejére építették, ami a város szívében található. Sajnos pofátlan összegeket kérnek a belépésért, ha végig akarod látogatni az összeset, rámehet a gatyád is. Ugyanez vonatkozik a másik két nevezetességre, egyik egy Buddhákkal zsúfolt barlang a városhoz közel, a másik egy vízesés együttes, ahová akár elefánttal is mehetsz. Ezt a kettőt hirdetik lépten nyomon, nem tudsz úgy végigmenni az utcán, hogy ne próbálkoznának be öten…waterfall? Cave? Nem, nem köszi, tegnap már voltunk. Ez a legjobb duma, erre mindig megnyugszanak. Valójában kihagytuk mindkettőt, tuti ott van mindenki napközben, mi a titkosabb helyeket csípjük. Szerencsére sikerült rábukkannunk csendesebb részekre, templomokra. Kedvencünk a folyó túlpartján terül el, ahova bringára pattanva jutottunk el. Ez a templom magasabban áll, mint az a város közepén lévő híres-neves és a kilátás is csodás. Innen láthatja az ember igazán, hogy mennyire zöld is Luang Prabang. Tovább biciglizve kicsi kézműves boltokba botlottunk, ahol helyben készültek a portékák. Selyemsálakat szőttek a lányok serényen, a szomszédban meg száradt a szederfa kérgéből készült papír.






minden templomnak van egy kisebb-nagyobb hajója, amivel nevezetes alkalmakkor vízre szállnak és versenyeznek

egy kis francia sárm

jól néz ki, de ne dőlj be!

a templom kulcsának őrzői

a kedvencünk



ilyet tud a selyemhernyó

egy ilyen aprólékosan díszített sál elkészítése néhány hónapba is beletelhet

Mekong



errefelé az üvegmozaik a menő 

ennek a majd 500 éves templomnak a hátulján található egy laosz-szerte híres mozaik: Az élet fája

Három napig "bírtuk" ebben a városban, mert ugyan pár napig el lehet itt lenni, vásárolgatni, enni-inni, könyvesboltokban lógni, de ha már nagyon úgy érzed, hogy mozdulni akarsz, akkor mindenképp észak felé kell továbbindulnod, a hegyek már várnak!

3 comments:

  1. juuj juuj sziv dobban csuda helyeek...szépséges egy vallás ez na....a hiénákkal hogybirjátok már kialakult egy szelektiv hallás? vagy ahhoz sose lehet hozzászokni igazán?
    majavárimaja

    ReplyDelete
  2. áj nagyon szeretjük őket.igazán szopathatók.

    ReplyDelete
  3. ja mármint ezt én irtam, nusi nem ír ilyet

    ReplyDelete